A REJTÉLYES UNIVERZUM ÉS A VARÁZSLATOS FÖLD

 

Szombathely 2020. augusztus hó 13. 17 óra: „A REJTÉLYES UNIVERZUM ÉS A VARÁZSLATOS FÖLD “ címmel kiállítás megnyitó volt a Megyei Levéltár Kiállítótermében.

A kiállítás a Hagyományőrzés Kulturális Egyesület égisze alatt tudott megvalósulni. A festőművész, költő, s mint kiderült  szervezői  tevékenységet is folytató N. SEBESTYÉN KATALIN, aki Monorierdőről érkezett történelmi jelentőségű városunkba.

A kiállított anyag Körmendről a Batthyány Kastély kiállítóterméből érkezett, s az anyag, a festmények valóban rendhagyóak. Rendhagyóak a témakörök, s az is, hogy az alkotások mellett tudományos magyarázó szöveget is találunk, olvasgathatjuk, ezáltal jobban megismerhetjük az Univerzum rejtélyeit, csodálatos színvilágát.

A kiállítást Németh Sándor a festőművész férje nyitotta meg, aki elmondta, hogy „Nehéz és könnyű helyzetben vagyok, amikor N. Sebestyén Katalin kiállításának megnyitóján beszélek. Nehéz, mert egy évtized munkáját kell bemutatnom, könnyű, mert ki ismerhetné jobban egy művész lelkivilágát, mint élete párja, aki az első ecsetvonástól a sikerekig kísérte munkáját.”

Elmondta továbbá, hogy hogyan került előtérbe a művészet N. Sebestyén Katalin életében, az okok feltárásával rávilágított arra, hogy gyakorlatilag „kényszerpihenő”,  mert  egyik napról a másik napra betegállományba helyezte az üzemorvos, s a depresszió helyett keresett magának olyan elfoglaltságot, amellyel szebbé tehette saját és mások életét is, azaz: alkotni kezdett. Elkezdett festeni, majd verseket is írni.

Ecsetelte továbbá, hogy eleinte autodidakta módon igyekezett saját magát képezni, majd többet szeretett volna, ezért beiratkozott a Jaschik Álmos Képzőművészeti Szakgimnáziumba, ahol 2016-ban elvégezte a festő szakot. Ezután még mindig arra törekedett, hogy minél mélyrehatóbb ismeretekkel rendelkezzen, ezért 2019-ben beiratkozott ismét ugyanebbe a művészeti iskolába, de most a díszítőfestő szakra. Ez a szak ráépülő a festő szakra, ezért egy éves tanulmányokkal szakvizsgát szerzett, így ez az izgalmasnak tűnő szak ismerete is birtokában van.

Több olyan érdekességgel ismerkedhettünk meg, hogy az elsőként Katalin művészetében véleményt nyilvánító Fábián Gyöngyvér, aki Derkovits Díjas festőművész volt, aki kifejtette véleményét festészetéről, s biztatásával támogatta, majd azok a szaktanárok is, akik tanították a szakmára, valamint művészettörténészek hogyan nyilatkoznak, nyilatkoztak művészetéről.

Nagy sikerélményként élte meg, hogy Magyarországon dr. Horváth Gábor ELTE professzor úr elismerően nyilatkozott csillagászati „életművéről”, s beajánlotta több tudományos folyóirathoz is, ahol is februárban az Élet és Tudomány vele készített interjúja meg is jelent három oldalban.

Ezt még fokozta az Alan Bean amerikai űrhajós és kiképző tiszt ismeretsége, (levelezésben álltak egymással, s aki szintén nem lehet már közöttünk), s elmondta, hogy Alan Beannak köszönheti a NASA és közötte lévő kapcsolatot, amely napi szintű,  valamint Balogh István volt kiskunhalasi lakos, akinek Kiskunhalason magán csillagvizsgálója működik, bár ő már nem lehet közöttünk, de fia, ifj. Balogh István viszi tovább édesapja örökségét.

Katalin beszélt még a külföldi elismeréseiről, amelyek között van; „Nemzetközi Kultúráért Díj”, „Legjobb a legjobbak között Díj”, „Festőmesteri cím”, 2019-ben „Év Művésze Díj”, melyet Szicíliában kapott meg, Párizsban volt tavaly áprilisában, majd meghívást kapott idén Avianoba, ahol „Oscar de Arte  Aviano” Díjban részesült, meghívása van Szentpétervárra, a Vatikánba, s decemberbe ismét meghívták Avianoba. Azt gondolom ez mindnyájunk szívét kicsit megdobogtatja, látván ezeket a rendkívüli, különleges alkotásokat, amelyről pl. a Professzor Úr és Réti Mária művészettörténész azt nyilatkozta, hogy „kuriózum” nemcsak Magyarországon, hanem a világon is.

Befejezésként szeretném megemlíteni, hogy a festmény kiállítás augusztus hó 30-ig látható a Megyei Levéltár Kiállítótermében a Levéltár munkarendje  szerint.

Bogdán István

Hagyományörzés Kulturális Egyesület alapítója

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »