KLOTZ MÁRIA INTERJÚJA AZ IRODALMI RÁDIÓ SZERKESZTŐ-HÁZASPÁRJÁVAL

Tizenöt éve szerzők és olvasók szolgálatában

Zsoldos Árpád és Adrienn az Irodalmi Rádió szerkesztő-házaspárja. Alapvető célkitűzésük: a minőség folyamatos emelése

 

Az Irodalmi Rádió a 2005-ös évtől hivatalos cégként működik. Mára már országos, határon átívelő több száz fős alkotóközösséggé nőtte ki magát. Zsoldos Árpád és Adrienn szerkesztő-házaspár irányításával az IR célja a kortárs irodalom minőségi szolgáltatása, a szerzők alkotásainak impozáns kivitelezésében történő, olvasóhoz való eljuttatása. Szolgáltatásuk rendívül sokoldalú, így a következő tevékenységek állnak munkájuk fókuszában: szépirodalmi könyvkiadás, irodalmi pályázatok kiírása, a beérkezett pályaművek értékelése, díjazása, rendezvények, alkotói táborok, könyvbemutatók szervezése, azokon műsorvezetőként és előadóként való részvétel, könyvek, antológiák, rádióműsorok készítése, könyvfesztiválokon való megjelenés, hangzó anyagok gyártása, versmegzenésítések, fordítói programok, valamint elektronikus kötetek készítése.
– “Minden munkafázisban örömünket leljük, s minden elkészült kiadvány egy újabb ünnep. Szeretjük, amikor a pályázatok között jó művekre bukkanunk, s a könyvátadások, díjátadások pillanatait, amikor látjuk az alkotók örömét” – vallja Zsoldos Árpád és Adrienn a szerzők és az olvasók legnagyobb megelégedésére, örömére.

 

Mikor és milyen céllal alakult az Irodalmi Rádió?

Egy hobbiként indult. 2002-ben Árpád magyar nyelv és irodalom szakos bölcsészként, s a miskolci Pécsi Sándor Guruló Színház tagjaként találta ki, hogy létre lehetne hozni egy olyan rádiót, ahol kizárólag irodalom hallható. Ehhez egy online tematikus műsorokat kereső rádió pályázati felhívása adta meg az első lökést és ötletet. Amatőr színjátszók összejöttünk alkalmanként és felolvastunk klasszikus verseket. A színtársulat technikusa Bodrogi Viktor volt, ő rögzítette a felvételeket. Máig ő az Irodalmi Rádió hangmérnöke, mindamellett, hogy Miskolc kulturális intézményeinek is a műszaki vezetője. Nem mellesleg jó barátság is összefűz bennünket. Hamar felfigyeltek a kortárs alkotók tevékenységünkre, s így jelezték, hogy szívesen vennék, ha tőlük is olvasnánk fel verseket. Ettől kezdve egyre tágabb lett tevékenységünk, megjelentek első pályázati kiírásaink, kiadványaink, elkészült saját weboldalunk, s 2005-ben már hivatalosan, cégként működtünk.  Ma már országos, sőt határokon átívelő több száz fős alkotóközösség vagyunk. Célunk az, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsunk szerzőinknek, amelyekkel alkotásaikat méltóképp és minőségi kivitelezésben ismerőseik és az érdeklődők rendelkezésére tudják bocsátani, be tudják mutatni.

Az Irodalmi Rádió rendkívül sokoldalú profillal rendelkezik. Kérem avassa be az olvasót, milyen fő tevékenységi köröket lát el?

Több népszerű programunk és szolgáltatásunk van jelenleg. Elsősorban az elmúlt években szépirodalmi könyvkiadóként működünk, szerzőink alkotásait öntjük nyomtatott formába.
Mindemellett rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat, amelyek végeredménye legtöbb esetben szintén egy könyv (antológia), egy rendezvény (eredményhirdetés) vagy egy rádióműsor. Hangzó anyagokat is gyártunk folyamatosan. 2020-ban a Kortárs Verstár Pro sorozatunk előadója Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház művésznője. A Bűvölő című sorozatunkban versmegzenésítések látnak napvilágot Karády István zenész partnerünk közreműködésével. Ezen anyagainkhoz YouTube csatornánkon férhetnek hozzá az érdeklődők. Elektronikus köteteket is készítünk, amelyek a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain is megjelennek, valamint folyamatban van első fordítói programunk is, ahol szerzőink magyar nyelvű versei különböző idegen nyelveken is életre kelnek.

A pályázatok mellett a könyvkiadás is rendkívül izgalmas terület. Hogyan történik egy-egy kiadvány megjelenése, a szerzőhöz történő eljutása?

Szerzőink számára lehetőséget biztosítunk könyveik kiadására ill. a kereskedelmi forgalomba való bekerülésre. Ez utóbbiban a partnerünk a Líra Könyv Zrt. A könyvkiadást a szerzővel folyamatosan egyeztetve végezzük. Első lépésként beküldi a kéziratát és elképzeléseit a készülő könyvet illetően. Mivel az egyik legfontosabb eleme a könyvnek a borító, így grafikusokkal dolgozunk együtt azért, hogy minél figyelemfelkeltőbb és a témához simuló legyen a megjelenés. A nyomdakész belívet és borítótervet még egyszer átküldjük a szerzőnek ellenőrzésre és jóváhagyásra, csak az ő beleegyezését követően kerül nyomtatásra a könyv. De ezzel még nem ér véget a folyamat. Az elkészült könyveket személyesen szállítjuk házhoz a szerzőnek, ahol fotókat is készítünk az átadásról. Örömmel vállaljuk az általunk kiadott könyvek bemutatójának megszervezését is, ahol műsorvezetőként és előadóként is közreműködünk.

Könyvfesztiválokon, könyvvásárokon való részvétel is mindig fontos volt az IR számára. Idén, hogy alakul ez a terület?

2019-ben nagyon jó élményekkel tértünk haza a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról. Ezt idén is szerettük volna megtenni, jelentkeztünk is, de ismert okok miatt ez a rendezvény is elmaradt, s a júniusban esedékes Ünnepi Könyvhetet sem tudta megrendezni az MKKE. Most remény mutatkozik az esemény pótlására szept. 17-20. között, ahová szintén beadtuk jelentkezésünket. Izgatottan és reménykedve várjuk a fejleményeket, hogy valóban sikerül lebonyolítani ezt a programot és a vírus nem szól közbe.

Az Irodalmi Rádió vezetését, feleségével, Adriennel együtt végzi. Tulajdonképpen ez a munkahelyük? Milyen munkamegosztás érvényesül közös tevékenységükben?

Lakásunk az Irodalmi Rádió székhelye is, ami a munkahelyünk. Nagyon szerencsések vagyunk abban, hogy otthon dolgozhatunk. Egyrészt mi osztjuk be a saját időnket, másrészt nem kell időt tölteni munkába járással. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennénk saját magunk szigorú főnökei, hiszen nem 40 órát dolgozunk hetente, hanem jóval többet, s rendezvényeinket pedig gyakran hétvégére szervezzük, azért, hogy minél többen el tudjanak jönni. Úgy gondoljuk, ha valamit jól akarunk csinálni, akkor arra megfelelő mennyiségű és minőségű időt kell szakítanunk. Mindent együtt csinálunk, az adminisztrációtól kezdve, a szöveggondozáson át, a hangfelvételek elkészítéséig.

Melyik szakterületet kedveli a legjobban?

Mindent nagyon szeretünk, amit csinálunk, s ami az irodalommal kapcsolatos. Nem tudunk kiemelni egy területet sem. Minden munkafázisban örömünket leljük, s minden elkészült kiadvány egy újabb ünnep. Szeretjük, amikor a pályázatok között jó művekre bukkanunk, s a könyvátadások, díjátadások pillanatait, amikor látjuk az alkotók örömét.

Az IR nyári tábora július 13-19-ig Mezőkövesden zajlott. Mi a véleménye, sikeres volt?

Nagy izgalmakkal vártuk az idei tábort. Eredetileg Szerbiába, Palicsra terveztük összejövetelünket, de az ottani fokozódó koronavírus fertőzés miatt hazahoztuk Mezőkövesdre a tábort. A legelkötelezettebb szerzőink örömmel vettek részt idén is táborunkban, rugalmasan kezelték a helyszín módosítását is. Pozitív élményekkel tértünk haza, rengeteg szép új alkotást hallottunk, olvastunk.

A jövőben mivel szeretné még bővíteni az IR amúgy is rendkívül szerteágazó tevékenységét?

Van egy komoly és nagy tervünk, ami jelenleg még nem publikus. Mindig azon törjük a fejünket, hogy milyen új felületeket tudunk biztosítani a kiemelkedő szépirodalmi alkotások közléséhez és szerzőink folyamatos magas színvonalú megjelenéséhez. Az alapvető célkitűzésünk, hogy mindig emeljük a minőséget.

Hogy alakul a nyár további része Zsoldos Árpád és Adrienn számára?

Folytatjuk gőzerővel munkánkat, mert rengeteg könyv vár kiadásra. Több pályázatunk anyaga vár elbírálásra, s ha minden jól megy, akkor ősztől újra lehet majd rendezvényeket is szervezni.

Klotz Mária

Fotó: Zsoldos Árpád és Adrienn, K. M.

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »